6 uur van Zandvoort

Misschien wel een van de leukste evenementen van Nederland, 6 of 24 uur over het circuit van Zandvoort rondjes fietsen en proberen als beste team of solo binnen te komen. Ik heb hier inmiddels 5 keer aan meegedaan en 4 keer gewonnen in de categorie waar ik aan meedeed. Dit jaar kon ik helaas geen team bij elkaar krijgen voor de 24 uurs race, dus ik reed samen met Pepijn 6 uur over het circuit.

Regen, heel veel regen..

Vrijdagavond hadden we de startbewijzen opgehaald terwijl het heerlijk rustig weer met een zonnetje was, maar het weerbericht beloofde niet veel goeds. Er stond behoorlijk wat regen op het programma de komende uren, waar ik toch wel wat zenuwachtig van werd. Op het moment dat we weer thuis kwamen hebben we alle spullen klaargezet, zodat we de volgende dag compleet richting Zandvoort konden afreizen. Maar eerst even goed slapen, want het is een behoorlijk inspannende race.

Ik heb mijn wekker om 7 uur gezet, maar ik wordt om 6 uur al wakker van de enorme stortregens die uit de lucht komen vallen op ons dak. Het lijkt wel of de kraan open in gezet boven. Snel pak ik mijn telefoon en open buienradar (wat ik de rest van de ochtend nog regelmatig zal doen), maar het ziet er niet goed uit. Een enorm regengebied trekt over Noord-Holland en op Facebook wordt al melding gemaakt dat het tunneltje naar het circuit een halve meter onder water staat. Ik zucht en hoop maar dat het goed gaat komen.

Op naar Zandvoort

Inmiddels is de rest in huis ook wakker en beginnen we met een lekker ontbijt, waarna we de spullen in de auto laden en ik samen met Pepijn richting Zandvoort vertrek. Het regent nog steeds, maar er lijkt wel rond 12 uur een eind aan te komen. Laat dat nou net de start van de race zijn, dus ik krijg weer wat hoop.

We rond 10:30 aan bij het circuit en omdat we niet door het tunneltje kunnen mogen we via een alternatieve ingang met de auto over het circuit rijden, ook wel eens leuk. Ik haal de chip en bidon op die de tijden registreert en we pakken de auto uit en zoeken een plaatsje in pitsbox 4 samen met de solo rijders.

Inmiddels regent het nog steeds, maar er lijkt toch wat drogere lucht aan te komen.. Nog een uurtje en dan moet het toch allemaal wel voorbij zijn. Om kwart voor 12 gaan we de opwarmronde rijden, het is droog maar het circuit is nog nat. Het eerste rondje gaat lekker rustig aan, daarna op naar de start en dan gaan we ervoor.

6 uur lang racen en afzien

Om 12:00 precies beginnen we met een zogeheten Le Mans start. De fietsen aan het ene kant van de weg en de deelnemers aan de andere kant. Na het startschot steek je de weg over en pak je je fiets om te beginnen aan de race. Ik kan mijn fiets snel pakken en geef flink gas. In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat de eerste rondes van groot belang zijn voor een goede klassering, maar deze rondes gaan ook extreem hard. Ik moet het eerste rondje voluit gaan, maar kan toch aansluiten bij de eerste groep. Ik blijf een beetje achterin hangen om weer even op adem te komen, nu kan het echt beginnen.

De groep is groot, maar ronde voor ronde vallen er toch steeds meer mensen af, we blijven nog met een man of 10 a 15 over. Op dat moment weet ik dat we goed zitten in de 6-uurs team race en het eigenlijk al niet meer mis kan gaan, als we gewoon door blijven fietsen.

Wissel

Na anderhalf uur zit mijn eerste shift erop en is het de beurt aan Pepijn. Hij kan ook netjes zijn rondjes maken in de groep en als ik op mijn telefoon kijk naar de tussenstand, zie ik dat we al een ronde voor liggen op de nummer 2 uit onze klasse. Nadat Pepijn zijn anderhalf uur heeft gedaan is het weer mijn beurt. Door de wissel loop ik net de aansluiting met de groep mis, dus de eerste ronde doe ik rustig aan zodat ik weer aan kan sluiten, onze voorsprong is toch al ruim genoeg. Inmiddels is het circuit helemaal opgedroogd en is het heerlijk weer geworden, zo is het echt een heerlijk evenement. De rondjes volgens elkaar in rap tempo op en af en toe is even flink aanpoten, maar het gaat lekker.

Laatste wissel

Tijd voor de laatste wissel en de beurt aan Pepijn om het af te maken. Dat gaat het eerste uur goed, maar daarna kelderen zijn rondetijden en krijgt hij het zichtbaar zwaar. We besluiten om toch nog maar een extra wissel te doen, zodat ik het laatste half uur volmaak. Om 18:00 komen we over de finish en winnen we met ruim 1 ronde voorsprong de 6 uurs race voor teams. Heerlijk gevoel om weer boven op het podium plaats te mogen nemen.

Hopelijk kan ik volgend jaar weer wat collega’s zo gek krijgen om mee te doen aan de 24 uurs race, want dat blijft toch een van de mooiste evenementen die er zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: