Challenge Mallorca 2019 – Raceday

Vandaag was het zover, Raceday. Ik blijf een haat liefde verhouding houden met deze wedstrijd. Een complete offday vandaag, maar uiteindelijk wel gefinished.

Het begint allemaal goed vandaag, ik heb zowaar goed geslapen en word rond een uur of half 7 wakker. Ik maak Sonja wakker zodat we ruim op tijd zijn vandaag. We trekken onze spullen aan en maken de laatste tas voor vandaag gereed. Vandaag ga ik voor het eerst in mijn nieuwe pak van start. Mijn werkgever FIQAS is zo aardig geweest om mij te sponsoren richting het grote doel van vorig jaar.

Nog even ontbijten, wat ook wonderbaarlijk goed gaat en daarna op naar de start in Peguera.

Laatste voorbereidingen

Eenmaal aangekomen bij de wisselzone doen we nog een laatste check bij de fiets en tassen. Sonja heeft Linda, die we op Schiphol tegen kwamen, weer gevonden en we lopen met z’n drieën richting1 een plek waar we rustig onze wetsuit aan kunnen trekken. Daar komen we nog wat andere Nederlanders tegen, die we de afgelopen jaren hier ook al tegen zijn gekomen, en we praten wat tot we naar de start kunnen gaan. Ik zal als eerste starten met mijn age-groep. Sonja start een kwartier na mij.

Zwemmen tegen de huizen op

Het startschot klinkt en vol goede moed en zin stap ik het water in. Maar de zee is onrustig vandaag en er komen hoge golven op ons af, zeker in het begin worden we net zo hard weer naar achteren gegooid. Elke keer komt er weer zo’n mega golf op je af, ik denk dat ze wel 4 tot 5 meter hoog waren, of zo voelde het in ieder geval wel.

Ik merk al snel dat ik dit niet gewend ben en heb ook moeite om te zwemmen. Al snel moet ik terug naar schoolslag en ik krijg flinke hoeveelheden zout water binnen. Het is een gevecht om de boei te halen, maar hopelijk gaat het op de terugweg beter, dan hebben we wind mee. Maar al snel merk ik, dat het vandaag niet gaat, ik word alle kanten op geworpen en hoop maar dat de finish snel dichterbij komt, maar het lijkt eeuwig te duren. Ik voel wel dat ik op de golven word meegenomen het laatste stuk, dus uiteindelijk kom ik na 42 minuten uit het water, we kunnen eindelijk op naar de fiets.

Schitterend fietsparcours

Aangekomen bij de wisselzone kom ik eerst even op adem en trek rustig mijn schoenen aan en drink een flesje water leeg om die zoute smaak uit mijn mond te krijgen. Daarna helm op en op de fiets.

De eerste kilometers heb ik het gevoel van zware benen, maar ik weet ze toch los te trappen en het gaat vervolgens lekker. Ik haal flink wat mensen in en kom vrij gemakkelijk bij het keerpunt, het moeilijkste deel van de eerste ronde hebben we gehad. Het fietsparcours blijft schitterend en geweldig. Daarna begint het snelle stuk en fiets de rest van de ronde steeds afwisselend met een een paar andere deelnemers weer terug naar Peguera. Mijn gemiddelde snelheid na de eerste ronde staat op ruim 34, dus dag gaat goed.

Op naar de tweede ronde, het eerste stuk gaat nog wel aardig, maar na het wisselpunt merk ik dat ik honger krijg. We gooien er maar weer eens een gek in, maar het helpt maar kort.. ik merk wel dat ik wat vast voedsel mis, volgende keer maar een snicker ofzo meenemen. De rest van de ronde hou ik nog wel een redelijk tempo, maar ik merk ook dat ik het best zwaar heb, het tempo ligt toch echt wel lager dan in de eerste ronde. Onderweg kom ik nog een lezer van het blog tegen, handig dat dit op mijn pak staat tegenwoordig. De laatste keer die laatste berg op, die ze vannacht stiekem nog wat hoger hebben gemaakt en dan op naar de wisselzone.

Weer een loopdrama

De afgelopen twee keer was het lopen hier al een drama. In 2017 was het erg warm en vorig jaar had ik last van mijn knie. Ook dit jaar ging het weer niet zoals gehoopt. Ik weet niet of Ff het de nasleep van de griep was waardoor ik niet zoveel heb kunnen hardlopen of dat het wat anders was, maar het ging voor geen meter.

Bij het aantrekken van mijn schoenen wist ik al dat het een zware tocht zou gaan worden. Snel 5 dextrose tabletten erin en kijken waar het schip strand. Nou dat was sneller dan verwacht, al binnen de eerste kilometer vond ik mijn eerste smoes om te stoppen, ik had nog een achterband in mijn zak die ik er wel even uit kon gooien. Daarna was het hek van de Dam en werd het van kwaad tot erger.

Ik probeerde nog wel hard te lopen, maar het zat er gewoonweg niet in vandaag. Het werden 4 lange rondes, gelukkig kwam ik Sonja in mijn derde ronde tegen, ze was al met haar tweede ronde bezig, dat ging we goed.

Dat laatste stukje

Dan krijg ik eindelijk mijn laatste bandje voor de laatste ronde. Nog iets meer dan een half uurtje en dan is daar de finish. Het wil nog steeds niet en ik kom met hangen en wurgen bij het laatste stukje en kan dan eindelijk de finish over. Uiteindelijk heb ik er 5:50 over gedaan, wat me nog meevalt.

Ik neem mijn medaille en shirt in ontvangst en moet even bijkomen. Even flink wat suiker naar binnen werken en wat ervaringen uitwisselen met andere deelnemers, iedereen heeft het zwaar gehad vandaag.

Wachten op Sonja

Daarna loop ik het finishgebied uit om te wachten op Sonja en andere deelnemers aan te moedigen. Ik hoef niet eens zo heel lang te wachten voordat ik haar in de verte aan zie komen. Ik twijfel nog even of ze al in haar laatste ronde zit, maar ze laat haar roze bandje zien, dus ze mag over de finish.

Uiteindelijk finished ze na 06:35, wat 20 minuten sneller is dan de andere tijden in Mallorca tot nu toe. Het ijzer heeft goed geholpen. Na de finish wacht ik haar op en geef haar een knuffel. We hebben het weer volbracht.

Bitter einde

We eindigen de dag met een minder bericht. Er blijkt iemand bij het zwemmen niet goed geworden te zijn (hartproblemen) en ondanks dat de hulpverleners er een uur lang alles aan gedaan hebben, hebben ze hem helaas niet meer kunnen redden en is hij overleden. Het hakt er wel even in, ook hij stond vanmorgen vol goede moed aan de start.en dat eindigd dan zo tragisch.

De rest van de activiteiten worden begrijpelijk afgelast voor vandaag. Een triest einde van dit geweldige evement.

Lees hier het verslag van Sonja

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.