Duin triathlon Almere

Zaterdag 27 mei stond de Olympische Afstand op ons programma bij de Duin triathlon in Almere. Het was uitermate warm deze dag, waarbij er ook nog een stevige wind uit het noorden aanwezig was. Niet de meest ideale omstandigheden voor een triathlon.

 

 

 

 

 

Niet alles van een leien dakje

Nadat we ’s ochtends nog bij de voetbalwedstrijd van Mika hebben gekeken, wordt het om half 12 de fietsen op de auto te laden en richting Almere te rijden. Na een half uurtje rijden komen we aan en parkeren we op een kwartiertje lopen van de start de auto. Ondanks dat we een paar keer aan elkaar hadden gevraagd of we alles hadden, bedachten we bij het oplopen van het terrein dat we de riemen om de startnummers op te hangen nog thuis in de la lagen… Toch wel een vrij belangrijke accessoire en natuurlijk waren we op de enige triathlon waar geen winkel aanwezig was om een nieuwe te kopen.

Dat begint dus niet zo lekker, gelukkig kunnen we een alternatief maken met een stuk oranje touw uit de tas waar we na afloop de wetsuits instoppen.  We mogen het startnummer al omdoen onder de wetsuit, dus de knopen kunnen we van te voren al maken.

Zwemmen

Om 14:00 is de start van de mannenserie, terwijl de oudere mannen en de vrouwen een kwartier later starten. Op zich wel handig, waar het niet dat we 2 rondjes moeten zwemmen en voor de meeste 1 ronde ongeveer een kwartier duurt. Het grootste deel van de mensen komen elkaar dus weer tegen tijdens het zwemmen.

Na het startschot rennen we vanaf het strand het IJsselmeer in, waar toch een behoorlijke golfslag is. Bij elke slag krijg ik onbedoeld een slok water naar binnen, dus ik besluit wat rustig aan te doen want dit heeft ook niet zoveel zin. Verder zit er iemand in de weg, waar ik niet voorbij kom en continue mee in aanvaring kom.
Na de tweede boei gaan we weer terug richting de startplek en hebben we wind mee, wat een stuk makkelijker gaat, ik krijg me slag weer te pakken.

Na ronde 1 gaan we weer het strand op om vervolgens nog een tweede ronde van 750 meter te zwemmen. Tweede ronde is eigenlijk een copy van ronde 1 en na iets meer dan 30 minuten kom ik uit het water om richting de fiets te gaan.

Fietsen

Bij de fiets aangekomen trek ik mijn fietsschoenen aan en zet ik mijn helm op om vervolgens naar het parcours te lopen. Ik merk al gelijk op dat ik mijn Garmin niet heb aangezet, dus ik moet het vandaag op mijn horloge doen. Het parcours bestaat uit 2 rondes van 20 kilometer op de dijk waarvan 10 kilometer heen en 10 kilometer terug. De heenweg hebben we redelijk wind tegen en ik zie dat een hoop mensen moeite hebben om tempo te maken. Ik kan zelf mijn tempo redelijk in de buurt van de 35 houden en haal flink wat mensen in. Eenmaal bij het keerpunt heb ik al aardig wat mensen ingehaald en kunnen we 10 kilometer met wind mee terug fietsen. Aangezien iedereen met wind mee hard kan fietsen, ben ik wat minder mensen aan het inhalen. Ik zie regelmatig de 50km/u op mijn teller verschijnen, het gaat als de brandweer. Mijn geïmproviseerde nummerband heeft me inmiddels in de steek gelaten en gelukkig kan ik het startnummer in mijn hand meenemen.

Ik kom Sonja voor het eerst tegen en zie dat me 1 witte fietsschoen aan heeft en 1 roze hardloopschoen. Ik vraag me af wat er gebeurd is, maar het bleek dat ze bij de wissel per ongeluk haar hardloopschoen had aangetrokken en dit pas zag toen ze op de fiets stapte. Het was een bijzondere dag 🙂

Na de eerste ronde staat er een willekeurige supporter langs de kant die roept dat ik 23ste lig, het gaat de goede kant op. Tijd voor de tweede ronde, de wind lijkt nog iets sterker geworden en het is werkelijk flink trappen om snelheid te maken. Ik begin weer flink wat mensen in te halen, waaronder ook een hoop mensen uit de tweede groep. Na het keerpunt is het terug richting de start, waar ik nog even een hachelijk moment beleef van iemand die zijn schoenen alvast uittrekt en behoorlijk naar links afwijkt.. Niet fijn als je zelf nog met meer dan 45 km/u aan komt fietsen. Ik blijf erbij dat het aan en uittrekken op de fiets als amateur meer tijd kost dan dat het oplevert.

(Hard)lopen in de hitte

Na 01:01:49 zet ik mijn fiets weer in het rek, wat resulteert in een tweede fietstijd bij de 40+ categorie. Snel trek ik mijn schoenen uit en ruil deze om voor mijn hardloopschoenen. Daar gaan we, 10 kilometer moet toch wel te doen zijn? Direct op het parcours neem ik eerst een beker water en begin met lopen. Al snel merk ik dat het behoorlijk warm is op het parcours, maar de eerste 4 kilometer kan ik nog redelijk tempo houden. Toch ga ik mezelf steeds zieliger vinden en na een kilometer of 5 besluit ik toch maar een stukje te lopen. Daarna gaat het mis, want als je eenmaal bent gezwicht om te gaan lopen, kan dat nog wel vaker. Ik wordt inmiddels aan alle kanten weer ingehaald door de mensen die ik op de fiets nog achter me heb gelaten.

We lopen 4 rondjes van 2,5 kilometer. De derde ronde is het zwaarst, waarom doe ik dit? Ik strompel het derde rondje door en neem een gel in de hoop dat ik nog wat energie terug kan krijgen. Na het startpunt besef ik nu nog maar 1 ronde moet en ik ben zeker niet de enige die het zwaar heeft. Het eerste deel van de vierde ronde is het nog even door strompelen, maar de laatste anderhalve kilometer raap ik al mijn moed weer bij elkaar en begint het weer ergens op te lijken.

Uiteindelijk kom ik na 02:31:20 over de finish, 6 minuten trager dan ik op had gehoopt, welke helemaal zijn te danken aan het hardlopen, waar ik ruim 55 minuten over heb gedaan. Ik val de winegums en drankjes aan na de finish en maak dankbaar gebruik van de douche die de vrijwilliger me geeft met de tuinslang. Wat ben ik toch altijd dankbaar dat die mensen hun vrije dag willen opgeven om ons te helpen.

Sonja heeft het ook zwaar bij het lopen en komt uiteindelijk van iets meer dan 3 uur over de finish, ze heeft een hoop weggegeven tijdens het lopen, terwijl het zwemmen en fietsen juist zo goed ging.

Na afloop lopen we terug naar de auto en hebben we een beetje een deja vu naar Mallorca waar het ook zo warm was met lopen. We hebben allebei een beetje angst voor volgende week, wanneer de Halve van Nieuwkoop op het programma staat, gelukkig gaat de temperatuur als het goed is een graad of 8 naar beneden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: