Eigenwijs beginnen met een schema

Eigenwijs als ik ben, refererend aan de titel van de site, wilde ik er nooit aan. Voor mij geen schema’s of ander gedoe, ik wil gewoon lekker sporten en regelmatig aan een wedstrijd meedoen. Maar met de ervaringen van afgelopen jaar en de hele in het vooruitzicht, is het misschien toch eens tijd om alles te heroverwegen.

De twee halve afstanden van het afgelopen jaar hebben we een beetje mijn ogen geopend. In Almere zat ik de hele tijd op een tijd van onder de 5 uur, toen ik in de laatste ronde hardlopen kapot ging en uiteindelijk 4 minuten te kort kwam. In Mallorca ging het hardlopen helemaal niet en was het een ware overleving om aan de finish te komen.

Met de IRONMAN in Kalmar in het vooruitzicht ben ik er toch wel achter dat er misschien toch wat anders moet, want anders ga ik het nooit redden om 42 kilometer te lopen nadat ik eerst 3,8km gezwommen en 180km gefietst heb. Dus op zoek naar een schema om in ieder geval het hardlopen beter onder de knie te krijgen.

Op naar Rotterdam

Op het moment van mijn inschrijving was ik er wel al snel achter dat ik komend jaar in ieder geval weer mee wil doen aan de Marathon van Rotterdam. Dit is voor mij in ieder geval de beste motivatie om de hele winter te blijven hardlopen en een goede voorbereiding voor mijn IRONMAN. Het is 4 maanden voor de start, dus wat betreft herstel moet het allemaal wel goed komen.

Bij mijn vorige deelname aan Rotterdam had ik wel behoorlijk wat kilometer gemaakt, maar kwam ik toch stuk te zitten na 25 kilometer. Dat moet de komende editie in ieder geval beter en dan ook nog het liefst met een tijd beter dan de vorige keer (03:57:00). Ik heb niet zoveel met Rotterdam, maar de marathon heeft in 2018 diepe indruk op mij gemaakt. Het was werkelijk een feest om daar te lopen.

Op zoek naar een schema

Er zijn schema’s in vele vormen, maar het is best lastig om het te combineren met fietsen en zwemmen, want ook dat moet doorgaan de komende maanden. Ik heb me voorgenomen om drie keer per week te gaan hardlopen. Na een zoektocht kom ik uit bij het schema van Run2Day, wat behoorlijk aan mijn wensen voldoet. In 18 weken wordt je, als het goed is, klaar gestoomd voor de marathon. Het schema bestaat normaal gesproken uit 4 trainingen per week, maar de korte herstel training schrap ik in de week en vervang ik door een fietsactiviteit. Ik ben benieuwd wat het gaat worden.

De eerste training

Op dinsdag 19 november staat mijn eerste training op het programma en gelijk neem ik de volgende stap in mijn hardlooptraining, ik moet een intervaltraining doen. Ik ben gewend om gewoon mijn schoenen aan te trekken en te gaan lopen tot ik er klaar mee ben, maar nu moet het allemaal met ingewikkelde stappen.

Gelukkig is mijn Garmin Fenix 5 de helpende hand in de training, ik kan mijn complete schema in Garmin Connect zetten en mijn horloge geeft precies aan wat er gebeuren moet. Vol goede moed trek ik mijn schoenen aan en begin met 5 minuten rustig warmlopen. Ik sjok de eerste 5 minuten door en dan gaat mijn interval beginnen. 3 minuten hogere snelheid dan normaal en vervolgens 2 minuten dribbelen en dat 6 keer in totaal. Het gaat wel goed, maar dit is wel even andere koek, ik ben blij wanneer ik eindelijk bij de zesde keer versnellen ben. 🙂

Na de interval sjok ik als cooling down weer rustig naar huis. Dit was best wel zwaar, maar als het goed is zal ik er uiteindelijk sneller van worden en is het beter voor mijn uithoudingsvermogen.

De rest van week 1

Vrijdag kom ik al gelijk in de problemen met mijn schema, mijn tweede run staat op de planning, maar ik ben enorm verkouden en voel me toch wel grieperig. De hele dag zie ik tegen mijn tweede run op, maar ik weet ook dat het maar 5 kilometer is. Dat is een afstand die ik normaal eigenlijk niet loop, te kort. Ik besluit ’s avonds toch maar mijn hardloopschoenen aan te trekken en ik loop rustig een rondje van 5 kilometer, alles voor het schema 😉

Op zondag moet ik 10 kilometer lopen en ik besluit om naar de Nicolaasloop in Monnickendam te gaan. De afgelopen jaren heb ik daar ook meegedaan en ik vind het altijd een leuke lokale loop, bovendien loop ik er ook altijd wel een mooie tijd. Zo ook gisteren, de eerste kilometers gingen opvallend makkelijk (helpt het intervallen nu al?) en uiteindelijk kom ik na 47:29 over de finish van de 10 kilometer. Week 1 voltooid, nog 17 te gaan tot Rotterdam.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.