GPTriathlon Zandvoort (R-B-R)

Op het laatste moment besloten we toch nog mee te doen met GPTriathlon in Zandvoort. Gelukkig was er nog een plekje voor ons vrij op zondag, zodat we mee konden doen met de OD (Martijn) en de Sprint (Sonja) op deze unieke locatie.

 

 

 

 

 

Unieke locaties

Na de mislukking van Sonja in Nieuwkoop werd het toch weer tijd voor een triathlon, we hadden ons alleen niet ingeschreven en op het moment dat we dit wilden doen bleek het te laat en was de inschrijving al gesloten. Gelukkig konden we na een mail naar de organisatie (bedankt Lars) toch nog meedoen op zondag.

Het klinkt natuurlijk geweldig, zwemmen in de Noordzee, fietsen over het F1 circuit en vervolgens hardlopen over de boulevard van Zandvoort, je komt niet snel van dit soort unieke locaties tegen tijdens een triathlon. Maar het bleek op zondag ook wel een risico te zijn, want zwemmen in zee is alles behalve een zekerheid.

Zwemmen gaat niet door

Op het moment dat we Mika wegbrengen krijgt Sonja in haar triathlon groep al een berichtje dat het zwemmen niet doorgaat en dat het een Run Bike Run wordt. Ik had hier al een beetje rekening mee gehouden, want er stond windkracht 5 en dan zwemmen in zee wordt niemand beter van. Als we aankomen in Zandvoort en naar de Noordzee kijken zijn er hoge golven en een flinke wind. Bij de ingang wordt al gelijk verteld dat het een Run-Bike-Run wordt. Het is niet anders, we melden ons aan en brengen de fietsen naar de transitionzone.

Later wordt uitgelegd dat de combanatie met de stroming vanuit het noorden, wind uit het zuiden en eb het levensgevaarlijk is om te zwemmen en het voor de meeste mensen onmogelijk zou zijn om het onderdeel goed te voltooien. Een verstandige en goede beslissing van de organisatie dus.

Hardlopen 1

Ik start op 14:30 voor de OD, terwijl Sonja haar Sprint om 16:00 begint. De start is nog wel bij de strandtent waar het zwemonderdeel zou beginnen, dus we lopen samen die kant op. Na een duidelijke laatste briefing van Lars kan ik me opmaken voor de start van mijn eerste Run-Bike-Run. Omdat je met de hele groep tegelijk start loop je het eerste onderdeel een stuk sneller in de groep. Ik kan een goed tempo vasthouden langs de boulevard richting het circuit. Op het circuit lopen we ongeveer een halve ronde om vervolgens richting de fietsen te gaan. Met een tijd van 17:02 loop ik een stuk sneller dan normaal.

Fietsen

Snel mijn fietsschoenen aan en helm op, je kan een stuk sneller wisselen omdat je je wetsuit niet uit hoeft te trekken. Binnen no-time zit ik op de fiets om 9 rondjes over het circuit te blazen. Dit is niet nieuw voor mij, want in de afgelopen jaren heb ik al honderden rondjes gefietst tijdens cycling Zandvoort, dus ik ken elke bocht en elk heuveltje op mijn duimpje. Het kan ook verraderlijk waaien op het circuit en ook dit is vandaan het geval. Ik kom al snel in mijn ritme en haal continue mensen in, sommige mensen ga 3 keer voorbij in 9 rondjes.

Het grote voordeel van fietsen op het circuit is dat het eigenlijk volledig vol gas is en je eigenlijk nergens rekening meer hoeft te houden. De heuvel op is nog wel lastig, maar voor de rest is het trappen zonder nadenken. Na 9 rondjes en bijna 40 kilometer kom ik met een gemiddelde van 39,5 weer terug bij de wisselzone. Even een vreugdekreet als ik klaar ben, wat ging dit lekker. Er staan nog weinig fietsen in de wisselzone.

Hardlopen 2

Nu het laatste stuk, de 10 kilometer hardlopen. De laatste keren ging het niet zo als ik eigenlijk zou willen en ik heb daarna toch een paar keer een combitraining gedaan voor de overgang van het fietsen naar het lopen. Kijken of we vandaag onder de 5 minuten per kilometer komen. De eerste kilometer is hoopgevend en ik heb goed het tempo erin. Het is een fijn stuk lopen langs de boulevard heen en terug om vervolgens weer naar het circuit te lopen voor de tweede ronde. Na de eerste ronde zit ik nog steeds lekker in mijn ritme en begin vol goede moed aan de tweede ronde. Ook deze ronde gaat boven verwachting goed en uiteindelijk finish ik na 51:17 mijn hardlooponderdeel van bijna 11 kilometer. Eindelijk ging het hardlopen een keer zoals ik zou willen.

Tevreden

Ik wordt met 02:08:22 13e van de 128 deelnemers en ben heel tevreden. Ik loop terug naar mijn fiets om even wat aan te trekken, want het is best fris. Daarna wacht ik op Sonja die nog bezig is met haar Sprintafstand. Ze komt na 01:31:56 binnen en wordt daarmee 9e van de 28 vrouwen, ook een nette prestatie.

Het was een gaaf evenement, maar op een lastige locatie. Zwemmen in zee is een groot risico, zeker in Nederland, dus de kans op een Run-Bike-Run is vrij groot. Daarentegen is het fietsen op het circuit echt een belevenis en is het lopen langs de boulevard een fijne bezigheid.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: