Inspanningstest Tri2One Coaching

We hadden al een tijdje het idee om een inspanningstest te laten doen, maar het was er tot nu toe nog niet van gekomen. Met het einde van het jaar in zicht leek het ons een goed moment om daad bij het woord te zetten en maakte we een afspraak bij Tri2One Coaching in Lelystad voor een test, gecombineerd met een zwemanalyse.

Richting Lelystad

We hebben een afspraak gemaakt op 19 december en gaan rond half 12 richting Lelystad, waar Tri2One is gevestigd. Het lijkt wel of we naar een triathlon gaan, de hele auto ligt vol met zwem-, fiets- en hardloopspullen. We gaan een gecombineerde test doen, dus het hele proces komt aan bod. Toch wat zenuwachtig komen we rond half 1 aan en mogen we alle spullen uit de auto laden. Hylke laat ons binnen en rond het gesprek met de klant voor ons af, daarna kunnen we beginnen.

Zwemanalyse

We beginnen met een intake zodat hij een idee heeft wat voor sporters hij voor zich heeft zitten. Hylke legt uit wat er gaat gebeuren en stel ons al flink op ons gemak, daarna gaat Sonja als eerste de zwemanalyse doen. In een endless pool, een klein zwembad met stroming, wordt hierbij je zwemtechniek bekeken en bekijk je samen wat je kan doen om je techniek te verbeteren. Het was voor Sonja en mij de eerste keer dat we in zo een zwembad gngen zwemmen dat is echt wel even wennen. Het is een mooi zwembad met een spiegel op de bodem, waar je jezelf in kunt zien zwemmen. Er worden, met een GoPro, zowel boven als onder water filmpjes en foto’s gemaakt tijdens het zwemmen. Na een korte zwemsessie bekijk je deze opnames en krijg je tips van Hylke voor verbetering. Tijdens een training zie je nooit je zelf echt zwemmen, dus nu kun je alles goed bekijken.

Bij Sonja waren er 2 punten waar Hylke al snel mee kwam. Ze moest haar hoofd meer naar beneden houden en breder zwemmen. Dit zijn best ingrijpende veranderingen als je al jaren gewend ben om op een bepaalde manier te zwemmen. Na een aantal korte zwemsessies zit er duidelijk verbetering in en heeft ze een goede basis om straks in het zwembad te oefenen. Hylke legt dit duidelijk uit met ondersteuning van de film die vlak daarvoor gemaakt is, waardoor je het nog beter gaat begrijpen. Het was een zeer verhelderingen analyse geeft echt punten om op te trainen en dat gaat ze dan ook zeker doen.

Daarna is het de beurt aan mij om het zwembad in te gaan. Als totale niet zwemmer, die zichzelf maar wat heeft aangeleerd ben ik toch wel benieuwd wat eruit gaat komen. Na mijn eerste zwemsessie is het eigenlijk al snel duidelijk, ik adem op het moment dat mijn arm beneden in het water ligt en zak daarom naar beneden, mijn timing klopt dus niet in mijn armslag. Tijdens mijn ademhaling moet ik er dus op gaan letten dat ik mijn voorste arm langer laat uitdrijven en dan mijn hoofd naar de zijkant beweeg om te kunnen ademhalen. Verder moet ook ik breder leren zwemmen met mijn armen. Na een aantal zwemsessies is mijn tijd in de endless pool al een stuk sneller dan de 2 minuten per 100 meter die ik normaal zwem.

We krijgen oefeningen mee om de techniek in het zwembad te proberen te verbeteren, maar ik ben in ieder geval erg blij met de bevindingen.

Inspanningstest Sonja

Na mijn zwemanalyse is het tijd voor de inspanningstest van Sonja, hierbij worden de hartslagzones en omslagpunt bepaald van zowel fietsen als lopen en dan achter elkaar. We plaatsen de fiets op de Kickr en krijgen een blauw kapje op om de adem te analyseren. Daarna begint Sonja met de test, het begint vrij rustig, waarna er om de zoveel tijd een aantal watt wordt toegevoegd aan de weerstand.

Uiteindelijk komt er bij Sonja uit dat ze eigenlijk veel te zwaar trapt, waardoor haar longen het eigenlijk nog langer vol kunnen houden, maar haar benen vol lopen omdat haar trapfrequentie niet hoog genoeg is en daarom te veel kracht moet zetten op de pedalen. Hier is de komende maanden veel winst te behalen door te gaan oefenen op een hogere RPM op de fiets. Hylke geeft mij tips hoe Sonja dit kan gaan trainen en daardoor beter en efficiënter gaat fietsen.

Na een korte rustpauze gaan we verder op de loopband. Ook hier krijgt ze dezelfde blauwe kap op en beginnen we op een laag tempo te lopen. Elke paar minuten gaat de loopband iets sneller om te kijken waar we uitkomen. Na een kwartier is de test klaar. De conclusie is dat ze dieper adem moet proberen te halen, ook hier zijn genoeg aanknopingspunten om de komende maanden flinke winst te boeken.

Inspanningstest Martijn

Nadat Sonja klaar is, is het mijn beurt. We wisselen de fiets om en daarna begin ik rustig in te fietsen. Vervolgens krijg ik ook zo’n mooie blauwe kap voor mijn mond, dat is wel even wennen. Ik heb even tijd nodig om mijn normale ademhaling te vinden. Vervolgens begint de test met een laag wattage. Elke paar minuten worden er een aantal watt toegevoegd en wordt het steeds zwaarder. Ik probeer in een goed hoog tempo te blijven trappen en spiek af en toe op mijn horloge hoe het met mijn hartslag gaat. Het gaat bij de gecombineerde test niet om wat je maximaal kan halen, maar wat optimaal is omdat je ook de looptest nog moet doen. Na ongeveer een kwartier zit ik op 311 watt en is de test afgerond.

Na een korte pauze is het tijd voor de looptest. Op de band beginnen we met een tempo van ongeveer 10 kilometer per uur. Het tempo wordt ook hier langzaam opgevoerd en we eindigen met een tempo van 13 kilometer per uur. Er komen bij mij geen vreemde waardes uit, maar ik ben wel blij dat ik nu een keer mijn hartslagzones goed heb bepaald.

Weer terug naar huis

Vervolgens zit de test erop, het was een zeer leerzame middag waar we veel over onze eigen lichaam te weten zijn gekomen. Vooral de zwemanalyse kan ik iedereen die beter en sneller wil leren zwemmen aanraden. Het advies van Hylke is zeker een meerwaarde, we ontvangen dezelfde avond nog de testresultaten per mail, zodat we deze kunnen vastleggen in onze Garmin’s. Verder krijgen we ook een uitgebreide video van de zwemanalyse.

Het enige nadeel van de test bij Tri2One is dat deze door de meeste verzekeraars niet vergoed wordt in het aanvullend pakket, in tegenstelling tot de test bij SMA. Ik heb het bij zowel Unive als VGZ nagevraagd, maar helaas geen positieve reactie. Er schijnen overigens wel verzekeraars te zijn die het vergoeden, dus het is in ieder geval de moeite om het na te vragen. Toch hebben wij besloten om onze test bij Tri2One uit te laten voeren, vanwege de specifieke aanpak richting triathlons en hier hebben we in ieder geval geen spijt van.

1 reactie

    • Walter op 14-jan-2020 om 18:58
    • Reageer

    Leuk om te lezen, 3 jaar geleden heb ik ook een sporttest laten doen maar dat was alleen lopen en de resultaten van toen gelden nu niet meer. Dus misschien wel het overwegen waard om dit ook eens te proberen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.