Martijn

Martijn

Ik ben Martijn Stengewis, ik ben 40 jaar en woon samen met Sonja, Zoë en Mika in Purmerend.
Waar ik vroeger liever lui dan moe was en vooral op de bank aan het hangen was besloot ik op het moment dat ik echt te zwaar was om mijn leven om te gooien en af te vallen en te sporten.

Ik begon met fietsen en dit bleek al snel goed bij mijn te passen, sindsdien fiets ik heel veel en maak ongeveer 15.000 kilometer per jaar. Tijdens de mooie dagen is het heerlijk om te fietsen, maar helaas wonen we in Nederland en hebben we regelmatig last van slecht weer. Als ik ergens een hekel aan heb is het fietse

n in de regen, dus ben ik naar alternatieven gaan zoeken en kwam ik al snel uit bij hardlopen, dit resulteerde al snel in het meedoen aan de Dam tot Dam en halve Marathon van Amsterdam.

Nu ben ik nogal competitief ingesteld en wil altijd verder, sneller en beter. Bonus daarbij is dat het mij ook nog allemaal vrij makkelijk af gaat. Daarom ben ik vorig jaar begonnen met triathlons. De eerste, in de Mirandabad, was niet echt een succes met 2 lekke banden in 20 kilometer fietsen, maar het gaat steeds beter.

Zwemmen is mijn zwakke punt, waardoor ik regelmatig terug moet naar schoolslag, maar er zit verbetering in en ik ga het steeds langer volhouden. Ik ben blij dat dit het eerste onderdeel is, want zodra ik het water uit ben mag ik eindelijk aan mijn favoriete onderdeel beginnen en trek ik vol plezier mijn fiets uit het rek. Omdat ik vaak in de achterhoede eindig met zwemmen is mijn fietsrit vaak een grote inhaalrace waar ik heel veel plezier aan beleef. Hardlopen is vervolgens proberen mijn plek in het veld vast te houden en ondanks dat ik regelmatig door snelle lopers wordt ingehaald ben ik tevreden over mijn tempo.

Op 9 september 2017 heb ik samen met Sonja de Halve triathlon van Almere gedaan en ondanks dat het zwaar was ging het erg goed en was ik meer dan tevreden met mijn eindtijd van 05:25:10.

Maar wat als je de halve triathlon voltooid hebt, dan blijft er nog dat ultieme doel over, die volledige afstand.
De magische 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en afgesluiten met 42,195 km hardlopen.

Zoals nu alles ervoor staat is de planning om in 2019 het ultieme doel te verwezenlijken.
Ik zie dat andere mensen het kunnen en ben er van overtuigd dat ik het ook zou moeten kunnen halen.

Waarom dan EigenWijze triathlon? Nou, ik ben nogal eigenwijs en heb een broertje dood aan strakke trainingsschema’s en voedingsadviezen..

Ik wil gewoon lekker fietsen wanneer ik zin heb en trainen naar die marathon toe, terwijl ik het zwemmen het liefste zo vaak mogelijk oversla.  Met deze instelling heb ik de halve triathlon zonder veel problemen gehaald en ik denk dat dit voor de hele ook mogelijk moet zijn.

En voedingsadviezen dan?? Gels, ik moet er eigenlijk niets van hebben, doe mij maar een reep of krentenbol.. Sportdrank? Met een bidon met water maak je mij over het algemeen gelukkiger en ik fiets met gemak 150km op 1 bidon. Ik weet dat ik de hele triathlon daar niet mee ga redden, maar ik ben ook niet van plan om alles radicaal om te gooien.

Mijn doelen voor komend jaar zijn in ieder geval om 2 marathons te gaan lopen (Rotterdam en ??) en op lekker door te blijven fietsen. Verder ga ik proberen om mijn zwemtechniek te verbeteren, maar zal het er vooral om gaan om kilometers te maken om er zo voor te zorgen dan ik die 3,8 kilometer in borstcrawl kan afmaken.

We gaan proberen om jullie op dit blog mee te laten leven met onze belevenissen op weg naar dat ultieme doel in 2019.