Test: Casco SPEEDairo RS

Caso SPEEDairo RSNadat ik afgelopen winter een triahlonfiets heb aangeschaft was de volgende stap een aerohelm.  Na een flinke zoektocht met heel veel modellen ben ik uiteindelijk uitgekomen bij de Casco SPEEDairo RS is Black/Lime. Na een aantal ritten is het tijd voor mijn bevindingen.

 

 

 

 

 

Waarom een Aerohelm?

Nadat ik een aantal ritten op mijn Canyon Speedmax had gemaakt ging het eigenlijk best wel goed en kon ik goed mijn snelheid vasthouden. Lang op hoge snelheid fietsen gaat gewoon heel erg makkelijk op deze fiets, ook met mijn standaard outfit en normale Giro Helm.

Toch zag ik bij de tijdrit in Almere veel mensen met een futuristische aerohelm en ondanks dat ik me stiekem wel afvraag of het daadwerkelijk ook echt helpt, wilde ik dat vanaf dat moment ook. Maar dan kom je in het grote oerwoud van zoeken naar een nieuwe helm terecht. Er zijn veel soorten en maten, met als absolute toppunt de punthelm die je vooral vroeger de profs veel zag gebruiken bij tijdritten. Nadat ik me op het internet mijzelf een beetje had verdiept in de materie, kwam ik er als snel achter dat het een normaal model helm zou worden met voldoende ventilatie.

Keuze maken

Op Bikemotion had ik al wat aerohelmen getest en daar zat de Casco SPEEDairo RS best wel goed en deze zag er ook nog eens goed uit met goede ventilatie. Verder kwam ik iemand op Strava tegen die de helm op had in de kleuren van mijn fiets, dus op dat moment was de keuze gemaakt.

Casco SPEEDairo RS - Overview

Vervolgens is kan de zoektocht naar de bewuste helm beginnen, want ik blijf natuurlijk een Nederlander, dus ik wil de helm ook nog zo goedkoop mogelijk aanschaffen. Dit was nog een hele zoektocht, want bij de webwinkels waar de helm goedkoop werd aangeboden, was hij uitverkocht en de winkels waar de helm wel beschikbaar was, was de prijs eigenlijk net boven mijn budget. Uiteindelijk vond ik de helm bij Amazon.de voor de prijs van 229 euro. Iets hoger dan begroot, maar wel met een vizier wat zich automatisch aanpast aan de omgevingsverlichting. Na een paar dagen twijfelen de knoop doorgehakt en besteld.

Eerste kennismaking

Het voordeel van iets bestellen via Amazon is dat het binnen een paar dagen al bezorgd wordt ondanks dat het uit het buitenland komt, is toch anders dan wanneer je 3 weken op je pakket van Aliexpress moet wachten. Dus na 3 dagen werd er een doos thuis bezorgd met mijn nieuwe helm.

De helm zit mooi verpakt in een eigen opbergkoffer zodat deze niet beschadigd. Na het uitpakken ligt er een gave zwart gele helm op de tafel. Wanneer ik de helm opzet zit deze eigenlijk gelijk goed, door het netje bovenin de helm voel je helm eigenlijk niet, wat heel comfortabel is. Verder is de helm goed afgesloten zodat er geen insecten door naar binnen kunnen komen, toch altijd een irritatiepunt bij mijn andere helm.

Casco SPEEDairo RS - De helm van alle kanten
Een minpint is de sluiting van de helm, dit doe je doormiddel van een haakje, wat toch niet zo makkelijk is als het kliksysteem van mijn Giro helm. Verder kan je de bandjes bij je oren niet verstellen, maar hier heb ik niet zoveel last van. Er zit een apart touwtje aan het sluitstuk waarmee je het bandje snel los kan maken. In de praktijk is het vastmaken van het bandje een stuk lastiger dan het losmaken.

Vautron meekleurend vizier

Het is even wennen om een vizier op je helm te hebben, het voelt op een of andere manier toch een beetje lomp.  Verder had ik, zeker bij de eerste rit, het idee dat mijn zonnebril te ver naar voren op mijn neus zat, terwijl dat natuurlijk niet het geval was. Maar onbewust heb ik een paar keer tegen het vizier geduwd om et vizier naar dichter naar mijn ogen te duwen.

Maar het heeft zeker ook voordelen, want je hebt een enorm zichtveld van links naar rechts. Ook het Vautron vizier, met meekleurende lenstechnologie zorgt voor een automatische en supersnelle aanpassing aan de lichtomstandigheden. En dit werkt buitengewoon goed, zodra je in de schaduw bent is het glas doorzichtig, maar in de zon verkleurd het vrijwel meteen richting een zonnebril. Een losse zonnebril is daarom niet meer nodig. Je kan het vizier ook loshalen van de helm, maar dit gaat niet zo makkelijk als bij andere merken met een vizier als Cadomotus en Giro waar je het vizier zo los kan klikken, bij deze helm is dat echt wat meer werk met sluitingen aan de binnenkant.

Casco SPEEDairo RS in de praktijk

Tijd voor een eerste rit op de Speedmax met deze helm. Zeker als je rechtop zit hoor je de spoilers achterop de helm suizen, maar zodra je goed in de tijdrithouding zit is de helm erg stil en hoor je eigenlijk geen onnodige wind. De helm zit ook tijdens het fietsen erg comfortabel en heeft genoeg ventilatie, zodat je niet enorme temperaturen creëert boven op je hoofd, dit is toch een probleem bij de meeste aerohelmen.

Casco SPEEDairo RS - De bewuste sluiting

Ik fiets normaal al flink door en dat is met deze helm eigenlijk niet anders, dus of ik sneller van deze helm wordt durf ik niet te zeggen, maar een nieuwe snel uitziende helm zal zeker voor een placebo effect zorgen, zodat je waarschijnlijk wel iets harder gaat trappen om je investering eruit te halen.

Conclusie

Inmiddels heb ik al een paar ritten gefietst en ook de eerste triathlon heb ik inmiddels gedaan met deze helm.  Het sluitsysteem en de afstelling van de bandjes bij de oren kunnen echt wel beter, ik verloor bij de wissel van het zwemmen naar het fietsen toch een aantal seconden omdat ik het haakje niet goed dichtkreeg, dat wordt dus nog even oefenen. Verder is het een mooie snel uitziende helm met goede ventilatie een geweldig vizier. Ik zal de helm niet zo snel opzetten als ik op mijn normale racefiets aan het fietsen ben, maar op de Speedmax is dit mijn nieuwe helm.

Score

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.