Tri Amsterdag – Een dag als vrijwilliger

Een triathlon is een hele organisatie en heeft daarom een hoop mensen nodig om goed georganiseerd te worden. Nu ik een aantal triathlons heb gedaan vond ik het daarom wel een keer tijd om me als vrijwilliger aan te melden bij Tri Amsterdam, zodat ik het ook eens vanaf de andere kant kon ervaren.

Aanmelden als vrijwilliger

Na de triathlon in Haarlemmermeer had ik besloten om dit een keer te doen en had daarom een mail gestuurd naar Amsterdamse Triathlons om me aan te melden. Leuke bijkomstigheid is dat je een startbewijs voor een triathlon krijgt in ruil voor je hulp, dus dat is altijd leuk meegenomen. Al snel kreeg ik een dankbaar berichtje terug dat ze mijn hulp goed konden gebruiken en mij gingen indelen.

Een week voor de triathlon kreeg ik een berichtje en dat was toch wel even slikken. Of ik op zondag om 06:30 aanwezig wilde zijn bij de bike check, dat is toch wel erg vroeg. Maar wie A zegt moet ook B zeggen, dus om 05:30 op om op tijd aanwezig te zijn. Ondertussen hadden we Sonja last-minute toch maar ingeschreven voor de OD van TRI Amsterdam, zodat we in ieder geval samen de boel konden beleven.

Bike Check-in

We laden de fietsen op en vertrekken al vroeg richting Amsterdam. Aangekomen op de locatie blijkt de parkeergarage nog dicht te zijn, zo vroeg is het. Gelukkig kunnen we bij de alternatieve parkeerlocatie terecht. Ik meld me bij de vrijwilligerstent en krijg een shirt en een fluitje en ga naar de transitionzone. Het is nog rustig, dus ik sta er in eerste instantie een beetje verloren bij, maar dit veranderd als snel. De stroom met mensen en hun fiets komt op gang en de officials van de NTB controleren alle fietsen streng maar rechtvaardig.

Ondertussen probeer ik ervoor te zorgen dat er geen mensen naar binnen komen zonder startnummer. Want zodra je de zone uitgaat moet je je nummer meenemen om weer naar binnen te komen. Dit blijkt toch voor een hoop mensen een lastige opgave. Ik probeer iedereen erop te attenderen dat dit echt de bedoeling is, maar waarschijnlijk is een oneindige strijd.

Gelukkig had ik van te voren al een beetje gekeken waar alles zich op het terrein bevond, want je krijgt op zo’n ochtend enorm veel vragen op je afgevuurd, die overigens allemaal in de briefing en op de website staan vermeld. Maar geduldig probeer ik iedereen van een antwoord te voorzien.

Tijdens de triathlon

Wanneer de halve afstand om 08:00 en de Olympische afstand om 09:00 zijn gestart is het even rustig in de wisselzone. Er zijn helaas wat mensen die al bij de eerste wissel moeten afhaken vanwege een lekke band of een paniekaanval tijdens het zwemmen, maar voor de rest zijn er weinig problemen.

Ik hou Sonja in de gaten en die zie met een goede tijd het water uitkomen richting het fietsen. De tijd vliegt voorbij en ik bewaak de wisselzone zo goed mogelijk. Het begint wat later op de dag te worden en de eerste mensen die willen recreëren komen op de locatie en zijn wat verontwaardigd dat ze niet kunnen zwemmen op de plek waar ze normaal ook vaak zitten.

Bike-Checkout

Wanneer de mensen over de finish zijn gekomen willen ook weer met hun eigen spullen naar huis, hiervoor is de Bike-Checkout heel belangrijk. Voordat je je fiets en spullen meeneemt wordt er gecontroleerd aan de hand van je startnummer dat je ook de juiste fiets, helm en tas meeneemt.

In het begin zijn er nog niet zoveel mensen over de finish gegaan en is dit nog goed te handelen, maar na een tijd komen er steeds meer mensen binnen en wordt het dus ook steeds drukker met mensen die hun spullen mee willen nemen. Het is een standaard riedeltje met het controleren van de nummers, maar nog best wel intensief. Ik sta alleen en kan het in eerste instantie goed aan, maar omdat het steeds drukker wordt wordt de rij ook steeds langer. Gelukkig is Sonja ook binnen en kan ze me even helpen met het controleren van de nummers. Uiteindelijk denk ik dat niemand echt lang heeft hoeven wachten en heb ik ook weinig problemen meegemaakt met de check-out. Leuk om ook de ervaringen van de deelnemers te horen en ze een complimentje te geven voor hun prestatie wanneer er even tijd voor is.

Om 16:00 staan er nog een paar fietsen en wordt de checkout overgenomen door mensen van de organisatie. Het was een lange dag, maar het heeft me veel voldoening gegeven. Ik meld me af en krijg als dank voor de hulp nog een t-shirt om vervolgens op de fiets richting huis te stappen.

Het is niet mogelijk om zo’n evenement te organiseren zonder vrijwilligers, dus ik zal me in de toekomst zeker vaker gaan opgeven als vrijwilliger.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.