TRI-Hard competitie 2019

Veel triathlons in Amsterdam en omgeving worden georganiseerd door TRI-Hard, dit jaar hadden ze een extra toevoeging, je kon namelijk op basis van je ranking per wedstrijd punten verdienen en een mooie plek verdienen in het algemeen klassement. Is dit een leuke toevoeging aan de hele beleving van de triahlons van deze organisatie?

8 wedstrijden om punten te verdienen

In totaal bestaat het aantal wedstrijden van de competitie uit 8 wedstrijden, waarvan je 5 beste resultaten meetellen. Verder moet je minimaal 3 wedstrijden hebben gedaan om mee te tellen in de eindstand. Hierdoor hoef je niet elke wedstrijd aanwezig te zijn. Het gaat om de volgende wedstrijden:

 • TRI Bosbaan Voorjaar
 • TRI HLMRMEER
 • TRI Grand Prix Zandvoort
 • TRI Amsterdam
 • TRI Rotterdam
 • TRI Oudekerk
 • TRI Bosbaan Najaar
 • TRI Nijmegen

Wij zijn bij alle wedstrijden afgelopen jaar aanwezig geweest, maar we hebben niet bij alle wedstrijden meegedaan. Bij de TRI Grand Prix Zandvoort en TRI Amsterdam waren we vrijwilliger, een dankbare taak waar je bovendien ook nog een startbewijs voor een andere wedstrijd voor terug krijgt.

Hoe is het ons vergaan

Bij de eerste wedstrijden van het jaar was het allemaal nog wat onwennig en wist ik eigenlijk niet goed wat ik nou met de hele competitie aan moest. De winnaar verdiend 1.000 punten en het puntentotaal van iedereen die vervolgens binnenkomt wordt berekend aan de hand van je eindtijd. Verder zijn er 100 punten extra te verdienen door het snelste te zijn in je Age group op 1 van de 3 onderdelen, dat is in mijn voordeel bij het fietsen.

Nu zit ik als 40 plusser in een vrij competitieve Age group, dus ik maak normaal gesproken niet zoveel kans op het podium, maar ik eindig meestal wel in de top 10 van mijn Age group. Op die manier kan ik toch aardig wat punten verzamelen.

De eerste keer dat de competitie bij mij begint te leven is tijdens de vierde wedstrijd TRI Amsterdam, waar ik zelf niet eens aan meedoe. Ik kom daar Mark tegen, die meedoet aan de halve afstand en ook in mijn Age groep zit. Tijdens het inchecken van zijn fiets komt het gesprek op de competitie en hij gaat mij die dag waarschijnlijk inhalen wat betreft positie. Ik kom hem die dag nog een paar keer tegen en elke keer gaat het weer over de punten, vanaf dat moment ben ik bevangen.

Sonja, Zoë en Pepijn zitten in een aanzienlijk minder sterk bezette Age group en staan eigenlijk vanaf het begin TRI HLMRMEER al in de top 3. Sonja wordt daarbij nog tweede bij TRI Rotterdam en verzameld daar een hele rits punten omdat ze ook nog het snelste is bij het zwemmen en fietsen.

Elke keer net niet

Zoals bekend moet ik het vooral hebben van het fietsen, daar hoop ik dus af en toe eens 100 extra punten te verdienen. Maar elke wedstrijd loop ik het net mis. Of het is Lars die op de Bosbaan net iets sneller is, of het is weer iemand anders die bij HMLRMEER, Rotterdam en Oudekerk net de 100 punten voor afpakken. Uiteindelijk lukt het mij om bij de Bosbaan Najaar eindelijk de 100 extra punten binnen te slepen, waardoor ik gelijk naar de tweede plaats stijg op 1 punt achterstand van de nummer 1, met nog 1 wedstrijd in Nijmegen te gaan.

Voordat we naar Nijmegen gaan is het eigenlijk al zeker dat we alle vier op het podium eindigen in de eindstand van de competitie. Een extra reden om af te reizen naar het oosten om mee te doen en de laatste punten te pakken.

Nijmegen, de laatste wedstrijd

Waar de laatste wedstrijd eigenlijk de Bosbaan had moeten zijn, is het door omstandigheden toch Nijmegen geworden. Dit is best wel jammer aangezien er flink wat deelnemers voor kiezen om niet helemaal naar Nijmegen af te reizen voor de laatste wedstrijd. Gelukkig zie ik dat er toch ook redelijk wat deelnemers voor kiezen om toch te gaan, hieruit blijkt dat het toch bij meer mensen leeft.

Helaas kan ik zelf niet meedoen in Nijmegen omdat ik de week ervoor een aardig griep heb opgelopen en niet het risico wil lopen met het oog op Challenge Mallorca, dus meer dan een tweede plaats zit er niet in. Ik laat mijn startbewijs voor wat het is en ga als vrijwiller aan de slag op het loopparcours om de deelnemers aan te moedigen. Ik geef Ronald (nummer 1 40+) nog even een extra aanmoediging als hij langsloopt.

Eindstand

Nadat iedereen gefinisht is wordt de eindstand opgemaakt en hebben we het als familie bijzonder goed gedaan. We mogen, zoals verwacht, alle vier naar het podium

 • 1e – Pepijn (1e – M<23)
 • 2e – Zoë (V<23)
 • 2e – Martijn (M40-49)
 • 2e – Sonja (V40-49)

Met een leuke prijsuitreiking, waar helaas niet iedereen aanwezig was, nemen we met een gevulde tas met goodies afscheid van een mooi seizoen TRI-HARD. Zeker voor herhaling vatbaar.

Verbeterpunten

Er zijn wat mij betreft nog wel wat verbeterpunten te bedenken. Het verschil tussen de sprint en de OD en halve afstand is in punten wel heel erg klein. Je krijgt als winnaar maar 50 punten meer bij de halve afstand in vergelijking met de sprint. Verder zou het fijn zijn als de nummers 1 t/m 3 per onderdeel extra punten krijgen, nu greep ik er elke keer net naast.

Ook hoop ik dat ze het volgend jaar nog groter kunnen maken, zodat het bij nog meer triathleten gaat leven en dat de prijsuitreiking groter uitgepakt gaat worden. Maar ik begreep dat ze hier al druk mee bezig waren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.