Verslag Egmond Halve Marathon

Medaille Halve Marathon EgmondAfgelopen zondag was het weer zover, mijn derde editie van de Egmond Halve Marathon. Inmiddels begint het echt een traditie te worden om als eerste wedstrijd van het jaar lekker over het strand te lopen naar Castricum en vervolgens door de duinen weer terug richting Egmond. Het eerste jaar deden we dat met windkracht 7 tegen over het strand, maar gisteren was het weer beduidend rustiger en stond er een zwak briesje vanaf het oosten en de temperatuur was ook goed te doen.

 

 

Wakker worden

Zondagochtend lekker een beetje uitgeslapen en om 08:45 wakker geworden, ik heb er eigenlijk wel zin in, ondanks dat Sonja vandaag niet mee kan lopen. Dit geeft wel de mogelijkheid om de kids vandaag eens mee te nemen richting een wedstrijd om support te geven. Ondanks dat Mika liever achter zijn Playstation blijft hangen, gaan we rond 10:15 toch met z’n vieren richting Egmond. Wat betreft kleding vond ik het nog wel lastig om te kiezen wat de beste keuze was. Ik kies voor een lange broek en een dun ondershirt en normaal shirt erboven. Ik neem nog een jasje mee voor de zekerheid. Ook maar weer mijn oude schoenen, want nog te weinig vertrouwen in mijn nieuwe schoenen op dit moment.

Op naar Egmond

This is It - Halve Marathon EgmondWaar we vorig jaar behoorlijk lang in de file stonden bij Alkmaar is het vandaag een rustiger (of beter geregeld), dus we kunnen vrij snel de auto parkeren op het parkeerterrein bij de Meent. Vervolgens kaartjes kopen voor de pendelbus en op naar Egmond. Eenmaal daar aangekomen een half uurtje wachten in de sporthal om vervolgens naar de start te lopen. Bij de splitsing neem ik afscheid van de rest en loop ik naar het rode startvak. Dit is wel een voordeel, aangezien dit vak lekker vooraan start, dus weinig last van langzame lopers die je in moet halen. Het blijft toch altijd een aparte belevenis om met z’n alleen in een startvak opgestapeld te staan in afwachting tot de start..

Daar gaan we.

Om 12:30 klinkt het startschot voor ons startvak en gaan we op weg om 21,1 kilometer te lopen. De eerste 500 meter is nog door het centrum van Egmond en vervolgens draaien we naar rechts om het strand op te Start Halve Marathon Egmndlopen. Het eerste stuk gaat door het mulle zand, maar al vrij snel komen we op een mooi hard stuk waar goed op te lopen is, de zee is ver weg.. De eerste kilometers gaan lekker makkelijk en ik loop met veel mensen om mij heen die hetzelfde tempo lopen. Na 5 kilometer begint de zee toch wat dichter bij te komen en worden we gedwongen om naar muller zand te verplaatsen, dat is toch even harder werken dan de eerste kilometers. Zo dicht mogelijk bij het water lopen geeft de minste problemen, maar gevolg is wel dat je kans hebt op natte voeten van het water. Ik let even niet op en voel een scheut water in mijn schoenen komen, shit een natte voet. Gelukkig zie ik de strandtenten van Castricum al verschijnen, dus het strand is bijna klaar.

Vanaf dat moment staan de zwaarste kilometers van de Egmond Halve Marathon voor de deur. Eerst door het mulle zand richting de uitgang van het stand en dan flink stijl omhoog de duin op. Ik moet even een tandje terug en voel mijn hartslag omhoog schieten. Vervolgens is het 2 kilometer omhoog en omlaag richting camping Bakkum. Mijn kilometertijd is op dit stuk duidelijk langzamer, maar daar hebben de meeste deelnemers last van. Eenmaal bij camping Bakkum is het zwaarste stuk geweest en lopen we door het duingebied weer terug naar Egmond. De kilometers gaan vrij makkelijk voorbij en mijn tijden per kilometer weet ik goed onder de 5 minuten te houden. Ik ben blij dat ik bij de start besloten heb om mijn jasje niet aan te trekken, want de zon schijnt en het is zowaar nog redelijk warm, dus met ondershirt en shirt heb ik de ideale combinatie voor mijn gevoel.

Het laatste stukje.

Na 19 kilometer de laatste beklimming, namelijk de bloedweg.. Echt lastig is deze beklimming niet, maar na 19 kilometer ga je hem toch wel voelen. Toch kom ik vrij makkelijk boven en kan de laatste kilometer door Egmond beginnen. Ik zet mijn koptelefoon af om te genieten van alFinish Halve Marathon Egmond die mensen die langs de kant staan te schreeuwen, het helpt echt.. Ik kijk op mijn horloge en zie dat het moet gaan lukken om onder de 01:45 te finishen, wat toch weer een 3 minuten sneller is in vergelijking met vorig jaar. Vervolgens ga ik het laatste heuveltje op richting de boulevard en zie aan de rechterkant Sonja en de kids staan. Die geven me nog het laatste zetje om de laatste 100 meter gas te geven. Ik finish uiteindelijk tevreden in een tijd van 01:44:31. Na de finish even op adem komen en rekken en strekken om vervolgens wat drinken en de altijd mooie medaille op te halen. De medaille van Egmond is toch een van de mooiere die je jaarlijks ontvangt.

Daarna lopen we gezamelijk weer terug naar de pendelbus, om weer naar de auto te gaan. Het is nog rustig, dus we kunnen gelijk instappen en bovendien ook nog even zitten. De eerste halve marathon van dit jaar zit erop, nu maar eens kijken of ik het kan uitbreiden naar een 25 kilometer de komende maand, zodat ik mooi op schema lig richting Rotterdam..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.