Zwemmen bij een vereniging

Zwembad PurmerendUiteindelijk is het dan toch zover gekomen, ik heb een proeftraining gedaan bij 2 verschillende triathlon verenigingen, namelijk in Koog aan de Zaan, waar ik niet zo’n goed gevoel over had na afloop en in Purmerend bij Triathlon Vereniging Purmerend. Natuurlijk zijn ze allebei gezellig, maar het gaat niet alleen om de gezelligheid.  Voor Martijn zijn ze iets te gezellig, die doet het liever alleen. Inmiddels heb ik mijn eerste trainingen in Purmerend gehad.

 

Wat is het doel?

De reden waarom ik me wil aansluiten bij een vereniging, is dat ik sneller worden en mijn uithoudingsvermogen tijdens het zwemmen beter wordt. Verder heb je de verplichting om tijd vrij te houden, dus vanaf heden is maandag van 18.00 tot 19.00 het vaste moment om te gaan zwemmen. Mocht het goed gaan, kan ik ook op woensdag en zaterdagmorgen terecht.

Zaterdag is wel een klein puntje aangezien het de bedoeling is dat je om half 7 het water in springt en dat is toch wel erg vroeg. Vooral het uit bed stappen op je vrije zaterdagochtend zal het grootste struikblok zijn, maar ik geloof ook dat als je er eenmaal in het water ligt het ook wel weer lekker is. Dus misschien, ja heel misschien moet ik dat toch maar eens doen.

Eerste training

Maandag 5 februari was mijn eerst training in Purmerend, zoals op de website staat aan gegeven is het een uur voor training op techniek. Maar tijdens de training kwam dat niet echt aan bod. Het bad ligt vol met zwemmers en heeft verschillende banen. Helaas is het in het warme deel van het zwembad en kan ik mijn warmte in zo’n warm bad echt niet kwijt loop op snel keer rood aan.

Wanneer ik alleen zwem doe ik ongeveer 1:58 over 100 meter. Toen ik dat aangaf werd mij gezegd om mee te doen in de baan waar de gemiddelde snelheid op 1:40 per 100 meter ligt.. Even krijg ik het warm en werd ik een beetje zenuwachtig, zo snel zwem ik niet.. Ik kreeg toch het advies om toch maar in die baan te proberen. Na het inzwemmen gingen we over naar een eerste intervaltrainging,  trapsgewijs werd er eerst 100 meter daarna 50-50 25-25-25-25-25-25  gezwommen met elke keer 10 seconden rust. Het was lekker bikkelen en ik kon het goed bijhouden.

Stiekem voelde ik dat ik een beetje getest werd door de mannen in de baan, even kijken wat voor nieuw bloed we in het bad hebben liggen. Het koste wat moeite, maar ik kon ze toch goed bijhouden. Na een uur was de training over en ik ging als een soort stuiterbal richting huis. Heerlijk dat tempo, het voelde weer net als vroeger.Op de donderdag tijdens het reguliere banen zwemmen alle oefeningen nog een keer herhaalt en verbaasde dat ik ook in mijn alleen het tempo van de training bijna kon halen.

Tweede training

Omdat mijn agenda nog niet berekend was op de trainingen, was mijn tweede training een week later op maandag. Deze training voelde niet zo zwaar als de vorige keer, maar toch was het tempo hoog. Gemiddeld toch weer 1:40 over 100 meter. Als ik dat straks zou gaan halen tijdens de triatlons dat zou toch wel heel gaaf zijn. Deze training bestond uit een andere soort interval en ook na deze training ging ik weer met een  heerlijk voldaan naar huis toe. Om mijn tempo nog hoger te krijgen zal ik nog vaker moeten gaan zwemmen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.